Pastāv divi motorikas veidi:

  • Lielā motorika - tās ir kustības ar visu roku un/vai visu ķermeni; ietver lēkšanu, skriešanu, rāpošanu, kāpšanu u.c.; vispārējo kustību prasmju attīstība parasti notiek pilnīgi neapzināti, tā sākas jau bērna pirmajā mēnesī.
  • Smalkā (sīkā) motorika - tās ir plaukstu un/vai pirkstu kustības; ietver nelielas, kontrolētas ķermeņa kustības, kuru laikā tiek iesaistīts ierobežotāks skaits muskuļu nekā lielās motorikas gadījumā. Pateicoties smalkās motorikas prasmēm, bērns var noturēt zīmuli, zīmēt, satvert dažādas lietas.

    ! Bērni var attīstīt smalko motoriku tikai tad, ja lielā motorika ir attīstīta atbilstoši viņu vecumam.

    Lai trenētu šīs prasmes, ir nepieciešama pacietība un bērnam speciāli pielāgota vide, kas atbilst viņa attīstības vecumam. Lielo motoriku varam attīstīt ļoti vienkāršā veidā - iesaistot bērnu aktīvās nodarbēs. Lielās motorikas prasmes vislabāk var attīstīt tieši ar līdzsvara vingrinājumiem.

    Smalko motoriku varam trenēt ar dažādiem vingrinājumiem, piemēram:

    • izmantot trīsstūrveida zīmuļus;
    • zīmējot izmantot mazākus krītiņus un zīmuļus – krītiņi, kas pārlūst uz pusēm, būs lielisks rīks, lai zīmētu un veicinātu smalkās motorikas attīstību;
    • izmantot paresninājumus jeb uzmavas zīmuļiem – veido pareizu satvērienu;
    • veikt spēli ar monētiņām, kas jātver, jāpārvieto no virsmas uz citu vietu;
    • zīmēt ne tikai uz horizontālas virsmas, bet arī uz vertikālas, piemēram, uz sienas stiprinātas lapas vai tāfeles;
    • veidot no plastilīna – mīcīt to, veidot dažādas figūriņas, izspiest to uz lapas;
    • izmantot kancelejas gumijas, kas jānoņem no kādas mantas vai ežbumbas;
    • izdomāt dažādas spēles ar knaģiem un to stiprināšanu/noņemšanu pie dažādām virsmām.

    Smalkās motorikas attīstība ir aktuālā problēma mūsdienu bērniem. Vecāki daudz mazāk pavada laika, spēlējoties ar saviem bērniem, bērni ir mazāk patstāvīgi, kā arī tiek atvieglotas daudzas ikdienišķas darbības: apavu lipekļi aizvieto kurpju šņores, rāvējslēdzēji – pogas u.t.t.. Tas viss traucē normālai motorikas prasmju attīstībai. Tāpēc mūsdienās ir tik ļoti nepieciešams piemeklēt pareizas metodes un līdzekļus smalkās motorikas attīstīšanai.

    Roku pirkstu kustību koordinācija atrodas ciešā saiknē ar bērna domāšanas un runas attīstību, kā arī runas traucējumu novēršanu, tāpēc smalkās motorikas attīstīšana ir ļoti svarīga bērna turpmākajai attīstībai. Lai bērns spētu rakstīt un izveidot savu rokrakstu, kas, neraugoties uz mūsdienu digitālo laikmetu, tomēr ir neatņemama ikviena cilvēka dzīves sastāvdaļa, ir jābūt labi attīstītai smalkajai motorikai.

       

    Pats svarīgākais ir sniegt bērnam dažādas pieredzes un dažādas iespējas spēlēties – spēlējieties gudri, un bērni pēc tam būs jums pateicīgi!

     

    Mūsu SIA "GoPlay", Laukumi.lv, komanda

    ar prieku radīs rotaļu laukumu, lai tas būtu

    gan fizisko aktivitāšu, gan bērnu attīstību veicinošs,

    bērnudārzos vai skolās, universitātēs vai citās izglītības iestādēs.

     

    Seko līdzi mūsu nākamajai tēmai:

    ""