Līdzsvara vingrinājumu nozīme bērna attīstībā

Ir patīkami redzēt cilvēku ar raitu gaitu, staltu stāju, brīvām, atraisītām kustībām. Šāds cilvēks ir arī vairāk pārliecināts par sevi. Un visi vēlas izaudzināt vispusīgi attīstītus cilvēkus. Tomēr, pavērojot bērnus dažādās darbībās, kustībās un spēlēs, dažkārt nākas secināt – bērnam ir nepietiekami attīstīta līdzsvara saglabāšanas spēja, stāvot vai atrodoties kustībā. Savukārt nepareizs kustību stereotips rāpojot vai skrienot ik brīdi ietekmē arī stāju.

Vieni no svarīgākajiem labas veselības priekšnosacījumiem ir sensoro sistēmu attīstība, līdzsvara sajūtas attīstība un pareizas stājas attīstība. Turklāt arī bērna intelektuālajai, sociālajai un emocionālajai attīstībai ir cieša saistība ar sajūtu orgānu darbības kvalitāti. Jāņem vērā arī zinātnieku atzinums, ka vidēji 4–5 gadu vecumā bērniem līdzsvara sajūtas attīstībā ir sensitīvais periods – spēja noturēt līdzsvaru attīstās visstraujāk. Tāpēc šajā vecumā vajadzētu bērnus vingrināt izpildīt daudz sarežģītākas kustības nekā iepriekš.

Līdzsvara traucējumi bērniem var izpausties dažādās formās. Hroniski vai progresējoši traucējumi var izraisīt kustību kontroles attīstības novirzes. Nelieli līdzsvara traucējumi mazina cilvēka mobilitāti un ietekmē viņa fizisko aktivitāti
(piemēram, samazinās spēja veikt ikdienas darbības) un psihosociālo darbību (piemēram, mazinās sociālā aktivitāte, kas smagākos gadījumos noved pat pie sociālas izolācijas). Līdz ar to šie traucējumi kļūst ne tikai par bērna, viņa ģimenes, mediķu, bet arī sabiedrības, tostarp izglītības iestādes problēmu, kurai nepieciešams rast risinājumus.

Mēs esam atbildīgi par savu bērnu nākotni tāpēc, mēs SIA "GoPlay" Laukumi.lv, iesakām:

vecāki var veicināt savu bērnu līdzsvara izjūtu – un darīt to ļoti vienkāršotā veidā, tos var viegli integrēt ikdienas dzīvē. Vai tas būtu, nedaudz balansējot ceļā uz mājām no skolas, kopējās pastaigas laikā uz lielveikalu vai vienkārši pagalmā, dārzā vai parkā.

Līdzsvara vingrinājumi bērniem – balansēšana ikdienā:           

  • stāvēt vai lēkt uz vienas kājas;                                                

  • staigāt pa taisnu līniju;

  • apsēsties uz bumbas un pacelt kājas;

  • riteņbraukšana;

  • slidošana;

  • skrituļslidošana;

  • staigāšana pa līdzsvara stabiņiem.

 Trenējiet līdzsvaru, izmantojot rotaļu laukumu aprīkojumu:

  • Līdzsvara takās bērni var pārbaudīt savu līdzsvaru, kā viņi vēlas. Atsevišķi spēles elementi piedāvā iespēju veikt konkrētu šķēršļu posmu vai pārvarēt tos visus kā šķēršļu joslu. Tas veicina gan motoriskās prasmes, gan izturību.

                   

  • Līdzsvara baļķis prasa maksimālu koncentrāciju un balansēšanu, to šķērsojot.

                         

  • Līdzsvara virves darbojas pēc tā paša principa kā līdzsvara baļķis, papildināts ar augšējo virvi - bērna atbalstam.           

Neatkarīgi no tā, vai bērni vēlas kāpt, skriet, vingrot vai braukt ar velosipēdu -

- vissvarīgākais ir tas, ka viņi katru dienu ir fiziski aktīvi, it īpaši šodien, kad tehnoloģijas pārņem mūsu ikdienu.

 

Mūsu SIA "GoPlay", Laukumi.lv komanda

ar prieku radīs rotaļu laukumu, lai tas būtu

gan fizisko aktivitāšu, gan bērnu attīstību veicinošs,

bērnudārzos vai skolās, universitātēs, vai citās izglītības iestādēs.

 

Seko līdzi mūsu nākamajai tēmai:

""