Vēlme būt augstāk par zemi ir ikvienam bērnam, bet, kāpjot augstākās vietās vecāki regulāri jautā: “Vai tas ir droši mūsu bērnam?”, “Vai bērns nesavainosies?”. Šis raksts ir veltīts kāpšanas pozitīvajai ietekmei uz bērnu attīstību.

Kad bērni kāpj, viņi parasti to dara paši, būdami jauni, un mums nevajadzētu uz to mudināt. Vecāki cenšas palīdzēt bērniem pārvarēt šķēršļus, līdz ar to bērns negūs savu pieredzi un domās, ka viņš to spēs izdarīt arī patstāvīgi, tas rada maldinošu drošības sajūtu bērnam un nākamreiz to darot patstāvīgi bērns var gūt savainojumus.

Bērni ir ļoti ziņkārīgi un viss, kas būs augstāk par zemi liksies aizraujošs, tāpēc ir jāmāk bērnam paskaidrot: ja tu vari to izdarīt viens pats, tad tev tas ir pa spēkam, ja nē, tu šai aktivitātei neesi pietiekami vecs.

Fiziskās īpašības raksturo cilvēka fizisko attīstību un spēju veikt dažādas kustības. Par cik viena no svarīgākajām īpašībām dzīvē ir kustība, tad kāpšanas sports ir sporta veids, kas sniedz šīs īpašības – vispārējo fizisko sagatavotību, lieliski attīsta koordinācijas, līdzsvara īpašības. Trenējoties kāpšanas sportā bērni un jaunieši ir atraktīvi, enerģiski, bezbailīgi, gatavi uz pārmaiņām un problēmām, prot risināt šīs problēmas un iziet no sarežģītām situācijām. Šīs īpašības noder ne tikai sporta veidā, bet arī dzīvē, kas dod tieksmi cīnīties un nepadoties. Kāpšanas sports attīsta arī loģiku un prāta veiklību.

Top 5 iemesli, kāpēc kāpšana ir laba bērniem:

  • kāpjot, bērni paši ar saviem spēkiem pārvar šķēršļus, tādējādi stiprina bērna pašapziņu;
  • pieredze un savu spēju novērtēšana, kāpšana iedrošina bērnus - viņu spējās un vienlaikus parāda viņu robežas. Piemēram, nav slikti, ja bērnam kāpjot neizdodas iecerētais un bērns nokrīt, tā arī ir pieredze, kas noder! Galu galā tā iemācās novērtēt augstumu, briesmas un savas spējas.
  • ar kāpšanas un rāpšanās pamatkustību palīdzību bērniem tiek audzināta drosme, attapība, tiek nodarbinātas vairākas muskuļu grupas un attīstīta kustību koordinācija;
  • kāpšana uzlabo bērnu motoriku, bērni rotaļīgā un jautrā veidā apgūst jaunas kustību secības, kas palīdz viņiem uzlabot savas motoriskās prasmes. Piemēram, bērnam, kas atrodas uz klinšu sienas, ar pirkstiem ir ļoti precīzi jāsatver kāpšanas turētāji, lai tie neslīdētu;
  • ir vērts būt pacietīgam un neatlaidīgam - ne tikai kāpjot neatkarīgi no tā, vai kāpšanas sienā, kokā vai kāpšanas rāmī - kāpjot mērķis vienmēr ir pacelties pēc iespējas augstāk.

                             

https://laukumi.lv/Rotalu-laukumu-aprikojums/vingrosanas-skerslu-takas/

Mūsu aicinājums visiem pieaugušajiem: uzticieties bērniem sasniegt mērķi pašiem!

Jo arī bērni var kaut ko mācīties no neveiksmēm.

 

Mūsu SIA "GoPlay", Laukumi.lv komanda

ar prieku radīs rotaļu laukumu, lai tas būtu

gan fizisko aktivitāšu, gan bērnu attīstību veicinošs,

bērnudārzos vai skolās, universitātēs, vai citās izglītības iestādēs.

 

Seko līdzi mūsu nākamajai tēmai:

""